⭐🚚 Z důvodu vysokých teplot může být doba doručení 4-8 pracovních dnů 🚚⭐

Srovnání čokolád z různých částí světa: Jak se liší chuť čokolád z různých regionů

Popularita čokolád nebo také káv, které pochází ze surovin z jedné konkrétní lokality, rozhodně neklesá. Spíše naopak. Podobně jako u vín se vám totiž u těchto pochutin díky užití surovin ze stejného místa původu může otevřít unikátní chuťový profil, který nelze ničím jiným nahradit.

Kakaové boby jsou odrazem půdy, ve které rostou. Dostáváte se tak do lahodného světa čokolád, které jsou známé jako tzv. Single Origin nebo také Bean to Bar. Pojďte společně s námi prozkoumat svět plný unikátních chuťových požitků, který vám otevře nové degustátorské obzory a především příležitosti!

Single Origin čokoláda

Možná jste se s pojmem Single Origin setkali už u kávy. U čokolády znamená toto označení, že při výrobě daného kousku čokolády byly použity kakaové boby pouze z jedné lokality. Dostanete tak do ruky nenapodobitelnou originální chuť, která se může dokonce lišit i meziročně. 

Prohlédnout Single Origin čokolády

Bean to Bar čokoláda

Slovní spojení Bean to Bar znamená doslovně od zrna po tabulku. U těchto čokolád však nutně není pravidlem, že jsou vyrobeny z kakaových bobů jedné oblasti. Je tak nutné pečlivě pročíst informace na obalu čokolády.

Prohlédnout Bean to Bar čokolády

Podmanivé tóny venezuelských bobů

Ačkoliv navenek je Venezuela státem, který čelí mnoha vnitřním problémům, patří mezi čelní producenty kakaových bobů. Někteří vědci dokonce tvrdí, že právě tento jihoamerický stát je domovem vůbec prvních kakaovníků

Věhlas Venezuela získala také díky poměrně slušné produkci kakaových bobů typu criollo, které jsou poměrně náročné na pěstování, jelikož jsou velmi náchylné k nejrůznějším chorobám a jsou často obětí škůdců.

Podmínky pro pěstování kakaa ve Venezuele

Venezuela je zemí pestrých přírodních podmínek. Narazíte zde na tropické deštné lesy, ale také na rozsáhlé horské oblasti. Venezuelské klima patří mezi nejoptimálnější pro pěstování čokolády vůbec, a tak není divu, že se mnoho čokolatérů snaží do své výroby získat právě venezuelské boby.

Pokud byste chtěli přímo navštívit některou ze slavných kakaových oblastí, vězte, že by to byly Sur del Lago, Chuao nebo Barlovento. Tyto oblasti také můžete najít přímo zmíněné na tabulce čokolády. V případě těch nejtransparentnějších výrobců můžete původ čokolády vysledovat s přesností na plantáž, odkud pochází její boby.

Věděli jste, že...

... mezi nejdražší čokoládové boby na světě patří boby odrůdy chuao? Tyto boby pojmenované podle oblasti, kde se nejčastěji pěstovaly, dokáže vyprodukovat pouze hrstka farmářů. Tato odrůda má ve svém chuťovém profilu vepsány ořechové tóny a med. Boby mají skutečně bohatou chuť a používají se do těch nejkvalitnějších pochutin.

Výroba a pěstování venezuelské čokolády

Producenti kakaových bobů ve Venezuele často dbají na tradiční postupy pěstování kakaa, které se nezřídka dědí z generace na generaci. Na některých plantážích dochází ke střídání kakaovníků s dalšími ovocnými stromy jako například banánovníky, které mimo stín poskytují čokoládě také jedinečné chuťové tóny.

Pokud se vám dostane do ruky čokoláda vyrobená přímo ve Venezuele, pak se pravděpodobně bude jednat o kvalitní řemeslný produkt. Do svých čokolád vybírají řemeslní výrobci jen ty nejlepší kakaové boby a snaží se o to, aby co nejlépe vynikla skutečná a nefalšovaná chuť venezuelského kakaa.

Jak chutná venezuelská čokoláda?

Samozřejmě i u čokolády z jedné lokality najdete chuťové nuance. Přesto se ale dají vyzdvihnout obecné chuťové profily venezuelské čokolády. Co byste mohli v jejich chuťových podtónech najít?

🍫 Výrazné ovocné tóny

🍫 Květinové tóny jako jasmín nebo orchidej

🍫 Nádech oříšků jako mandle, lískové oříšky a kešu

🍫 Kořeněná chuť, často skořicové tóny 

Mámení Ekvádoru

Mezi zásadního hráče na kakaovém trhu patří také Ekvádor. Podle některých odhadů dokonce uspokojuje ekvádorské kakao až 60 % poptávky evropského i severoamerického trhu. Tento malý stát, který podobně jako další v oblasti trpí značnou společenskou nestabilitou, je však svou polohou na rovníku jako stvořený pro pěstování čokolády. 

Podmínky pro pěstování kakaa v Ekvádoru

Území Ekvádoru je podobně jako v případě Venezuely poměrně členité. Můžete se zde potulovat po pobřežních nížinách, ale také ve vysokohorských oblastech And. Optimální podmínky pro pěstování kakaa poskytuje Ekvádoru také jeho strategická poloha na rovníku, díky které v této oblasti dochází poměrně k malým teplotním výkyvům. 

Dalším benefitem zeměpisné polohy je také bezpochyby dostatek srážek. Oba dva tyto faktory zásadně přispívají k unikátnímu chuťovému profilu ekvádorského kakaa. Mezi nejvyhlášenější kakaové oblasti v Ekvádoru patří provincie Esmeraldas a pobřeží Manabí.

Výroba a pěstování ekvádorské čokolády

Podobně jako v dalších tradičních zemích vyniká i Ekvádor tradičními postupy zpracovávání kakaových bobů. Na plantážích také často najdete souběžně s kakaovníky další stromy, které poskytují stín, ale také ovocné stromy, které mohou kakaovým bobům propůjčovat jedinečné ovocné aroma. 

Kakao patří mezi nejzásadnější exportní komodity Ekvádoru, a tak mu značnou pozornost věnuje i vláda, která v době stagnace kakaového průmyslu na začátku 20. století podpořila šlechtění odrůdy Arriba Nacional. 

Věděli jste, že...

... odrůda Arriba Nacional byla vyšlechtěna z kakaových bobů Forastero, které jsou odolnější než boby Criollo? Boby mají světlou barvu a jemnou chuť doprovázenou květinovými, ovocnými a ořechovými podtóny.

Jak chutná ekvádorská čokoláda?

Které chuťové profily jsou nejčastější u ekvádorské čokolády?

🍫 Ovocné tóny, zejména citrusy a tropické ovoce

🍫 Květinová vůně, především jasmínu, orchidejí

🍫 Nádech oříšků jako mandle, nebo vlašské ořechy

🍫 Zemitý charakter

Pochoutky z Ghany

Pokud bychom se přesunuli za kakaem pryč z Jižní Ameriky, rozhodně by naší první zastávkou měla být Ghana, která patří mezi největší producenty kakaa.  I přes slušný vývoz však mnozí zemědělci, kteří kakao pěstují, živoří, a tak je určitě dobré věnovat pozornost tomu, zda za čokoláda původem z Ghany byla vyrobena v souladu s etickými standardy. Takovým ukazatelem může být například štítek Fair Trade nebo Rainforest Alliance

Podmínky pro pěstování kakaa v Ghaně

Kakaové plantáže se nachází především na jihu země, kterému vládnou pralesy a příznivé tropické klima. Díky pravidelnému přísunu srážek a vysoké vlhkosti vzduchu zde panují optimální podmínky pro pěstování kakaa. 

V kombinaci s půdou bohatou na živiny se skutečně jedná o ideální živnou půdu pro růst kakaovníků. Přesto zde není možné pěstovat odrůdy kakaovníků, které jsou náchylné na nemoci a plísně, jejichž růst podporují vydatné deště. Avšak velkým benefitem tamního podnebí je také malá náchylnost k teplotním výkyvům.

Výroba a pěstování ghanské čokolády

Vzhledem k bohatým srážkám se v Ghaně setkáte zejména s kakaovými boby Forastero, které jsou odolné a vynikají vysokými výnosy. V rámci typu kakaových bobů se v Ghaně setkáte s typem známým jako Amelonado, což je druh odvozený od bobů Forastero. Ačkoliv původně vznikl v Jižní Americe, v Africe se skutečně zabydlel a stal se velmi oblíbeným zejména pro svou výraznou hořkost a zemité tóny. 

Jak chutná ghanská čokoláda?

Ačkoliv záleží na mnoha faktorech včetně dobře vedeného procesu fermentace, dala by se ghanská čokoláda charakterizovat následujícími přívlastky.

🍫 Intenzivní kakaová chuť

🍫 Jemné ovocné podtóny, zejména citrusy nebo švestky

🍫 Oříškové podtóny jako pražené mandle, lískové nebo vlašské ořechy

🍫 Zemité tóny připomínající vlhkou půdu

🍫 Vyvážená kombinace sladké a hořké chuti

Jak poznat kvalitní čokoládu

Sníst čokoládu není žádná věda, ale skutečně si na ní pochutnat, to už je disciplína o poznání složitější. V tomto článku vás zasvětíme do tajů kvalitní čokolády, aby vaše potěšení z této „guilty pleasure“ bylo co možná nejintenzivnější. Zjistíte, co by měla kvalitní čokoláda obsahovat, jak by měla chutnat i čemu se při jejím výběru vyhnout.

Přečíst článek
Srovnání čokolád z různých částí světa: Jak se liší chuť čokolád z různých regionů

Tajemství Madagaskaru

Madagaskarské kakao a čokoláda z něj vyrobená patří podle názoru některých čokomilců k tomu nejlepšímu a nejkvalitnějšímu, co si můžete dopřát. Na trhu s kakaem se ale nejedná o nikterak velkého hráče. Uvádí se, že Madagaskar se na světové produkci kakaa podílí zhruba půl procentem celkového objemu vyprodukovaného kakaa.

Podmínky pro pěstování kakaa na Madagaskaru

Na podmanivé chuti kakaových bobů z Madagaskaru se samozřejmě podílí místní klima. Ostrov se nachází v tropickém podnebném pásu a je zde tak poměrně příznivá teplota, ale také dostatečné množství srážek. Velmi výrazně se do chuti také podepisuje charakter půdy, ve které kakaovníky rostou. Jedná se totiž o sopečnou zeminu

I přesto, že je produkce kakaa na Madagaskaru méně výrazná než v jiných zemích, daří se místním farmářům pěstovat náročnou odrůdu Criollo, ale také hybridní odrůdu Trinitario, která je oblíbená zejména pro svůj komplexní chuťový profil.

Zpracování madagaskarské čokolády

Zásadní roli v procesu zpracovávání hraje zejména fermentace kakaových bobů, která se zásadně podepisuje na jejich chuťové komplexnosti. Zemědělci se také snaží k výrobě přistupovat s ohledem na její udržitelnost, a tak není ničím výjimečným, že čokolády mají certifikaci Fair Trade nebo Rainforest Alliance.

Jak chutná madagaskarská čokoláda?

Jak už jste se mohli dočíst, patří tato čokoláda k těm nejvyhledávanějším mezi nejmlsnějšími jazýčky. Co od ní ale můžete čekat?

🍫 Svěží ovocné tóny, zejména jahody, třešně nebo maliny

🍫 Intenzivní citrusové podbarvení

🍫 Květinové podtóny, zejména jasmínu

🍫 Optimálně vybalancovaná sladkost a kyselost

Čokoládová alchymie: Exkurze do výrobního procesu a jeho vlivu na kvalitu čokolády

Zajímá vás, jak vlastně oblíbený kakaový zázrak vzniká? V tomto článku se můžete podívat pod pokličku výrobního procesu čokolády a jeho vlivu na výslednou chuť vaší oblíbené sladkosti. Poodhalíme tradiční i moderní postupy, ale také se podíváme na výzvy spjaté s moderní výrobou čokolády.

Přečíst článek
Srovnání čokolád z různých částí světa: Jak se liší chuť čokolád z různých regionů

Vyberte si z palety chutí tu pravou  

Vaše smysly se možná právě teď vrátily z pomyslného chuťového putování po různých krajích, kde se pěstuje lahodné kakao. Prošli jste se po tajemných deštných pralesích a navštívili slunečná pobřeží a to je skutečně pořádný výkon. Nezapomeňte se za něj odměnit, ideálně kouskem čokolády!