⭐🚚 Z důvodu vysokých teplot může být doba doručení 4-8 pracovních dnů 🚚⭐

Čokoláda a slaný karamel: Proč spolu chutnají tak skvěle?

Příchuť slaného karamelu představuje dokonalou rovnováhu sladké a slané chuti. Možná na tuto chuťovou kombinaci nahlížíte s počáteční nedůvěrou, kterou nezviklá ani to, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších příchutí čokolády. Je proto dobré si také uvědomit, že i některé další dříve nepředstavitelné chuťové kombinace dnes vnímáme jako zcela běžné – co třeba dnes již oblíbená čokoláda s chilli nebo lahodný kávový nápoj moccaccino? Pojďme se na čokoládu, slaný karamel a další zdánlivě protichůdné příchutě podívat blíže.

Proč lidem tolik chutná slaný karamel?

Přesto, že si slaný karamel na popularitě získal už v době zhruba před 50 lety, stále si můžeme klást otázku, co je na něm tak přitažlivého. Na první pohled se totiž může zdát, že tato příchuť je banální, přesto v nás dokáže rozehrát rafinovanou hru chuti a smyslových vjemů.

Získejte harmonii protichůdných chutí

Nejpřitažlivějším prvkem slaného karamelu je křehká rovnováha sladké a slané chuti. Sladká a krémová chuť karamelu je doplněna solí, která dokáže zvýraznit celkovou chuť, ale zejména umí vyzdvihnout celkovou sladkost výrobků. Samozřejmě v tomto případě také záleží na případném druhu soli, který dokonale vystihne chuťovou hloubku dané čokolády nebo další pochoutky.

Poznejte ojedinělou texturu

Mimo poutavou kombinaci sladkého a slaného se můžete zaměřit také na ojedinělou texturu. Ta působí také kontrastním dojmem, jelikož v jinak hebké a krémové hmotě narazíte na křupavé krystalky soli. Tento chuťový dojem je natolik přitažlivý, že se slaný karamel začal používat do mnohých kulinářských výtvorů a stal se inspirací pro kuchaře amatéry i profesionály.

Jak kombinovat čokoládu s jinými potravinami

Lákají vás zajímavé kombinace čokolády a dalších pochoutek? Dopřejte si jedinečný zážitek párování čokolády. Při vhodném párování můžete dosáhnout mnohem intenzivnějšího chuťového prožitku, než když si vychutnáte vybrané ingredience samotné!

Přečíst článek
Čokoláda a slaný karamel

Původ slaného karamelu

Pravděpodobně vás nepřekvapí, že slaný karamel se vyrábí vařením cukru, který změní skupenství do táhlé tekutiny. Pro zjemnění chuti se do ní může přidat máslo nebo smetana. Slaný karamel pak vznikne, pokud do karamelové tekutiny přidáme sůl

Recept na karamel jako takový je dokonce tak starý, že ani přesně nevíme, koho jako prvního napadlo zahřát cukr, který při vyšší teplotě začne karamelizovat. U slaného karamelu však můžeme být přesnější.

Kořeny slaného karamelu

Za objevitele slaného karamelu je považován francouzský cukrář Henri Le Roux. Tento známý čokolatér svá díla tvořil v 70. letech 20. století v Bretani. V této oblasti se přirozeně velmi často využívá mořské soli, ale také výborného másla. Tyto dvě suroviny také inspirovaly Henriho Le Roux, když chtěl vytvořit příchuť, která by se v plejádě dalších neztratila

Přirozeně se mu tak nabízelo zkombinovat jedinečné slané máslo s jakoukoliv další surovinou. Jeho volba padla šťastně na karamel, a tak vznikl karamel ze slaného másla, který si získal své příznivce nejen v Bretani, nýbrž po celém světě. 

Slaný karamel se stal celosvětovou senzací a začal se přidávat do všech myslitelných cukrovinek. Tato popularita je přičítána především jemné rovnováze mezi sladkostí karamelu a slaností mořské soli. Netrvalo dlouho a slaný karamel pronikl i do světa čokolády.

Je to věda?

Ačkoliv se může zdát, že kombinace sladké a slané chuti je v tomto případě předvídatelná, dalo by se k ní dodat i složité vědecké odůvodnění. Obecně při konzumaci sladkého se v lidském mozku uvolňují látky, které způsobují příjemné pocity. Slaná chuť povzbuzuje chuťové pohárky, které vnímají kyselost. 

Pokud přidáme slaný karamel do čokolády, zvýrazníme zejména sladkou chuť, ale také můžete dosáhnout komplexního chuťového zážitku, který posune vaše vnímání chuti na další úroveň. Samotné chuťové spektrum ovlivňuje samozřejmě i druh použité solil

Moderní užití

Příchuť slaného karamelu patří mezi ty vůbec nejpopulárnější, a tak ji najdete v různých cukrovinkách. Mimo zmrzliny, sušenky a další pochoutky získal slaný karamel také své stálé místo i v běžné kuchyni. K jeho popularizaci v tomto směru přispěl zejména rozvoj potravinářských novin, blogů, ale také televizních pořadů. S jeho použitím se tak začalo experimentovat i v domácím prostředí. 

Slaný karamel je navíc surovinou, se kterou se nebojí cukráři zkoušet netradiční novinky, a tak lze předpokládat, že i nadále se bude slaný karamel objevovat v nevšedních ćhuťových kombinacích. Navíc díky podmanivé chuti přímo vybízí k nevšedním kombinacím jídel z různých národních kuchyní.

Slaný karamel a čokoláda

Ve světě chuťových požitků patří čokoláda se slaným karamelem k vyhledávaným pochoutkám. Čokoláda totiž dokáže překvapivě dobře rozvinout jedinečnost chuti slaného karamelu. Tato neotřelá chuťová kombinace je skutečnou stálicí mezi čokoládovými příchutěmi.

Jedinečný smyslový požitek

Na první pohled po rozbalení čokolády ani nemusí být patrné, že je v ní obsažena příchuť slaného karamelu. Když ale k čokoládě přivoníte, otevře se vám výrazný a poutavý profil jedinečné vůně. Díky vrstvení chutí na vašem patře doslova exploduje ohňostroj chutí. Díky této jedinečnosti čokoláda se slaným karamelem doslova láka k dalšímu a dalšímu kousnutí.

Synergie čokolády a slaného karamelu

Tento neopakovatelný chuťový dojem je zapříčiněn zvláštní synergií, kterou tvoří jemné tóny čokolády, které na svém pozadí dávají vyniknout navrstvené sladkoslané chuti slaného karamelu. Vzniká tak jedinečná pochoutka, která díky kontrastu slané chuti dokáže zdůraznit ty pravé složky chuti a která dokáže zabránit tomu, aby se vám čokoláda zdála příliš chuťově přeplácanou. Čokoláda se slaným karamelem je jedinečnou pochoutkou, která vám přinese neopakovatelný chuťový zážitek.

Která čokoláda je se slaným karamelem nejlepší?

Nelze jednoznačně říct, která čokoláda je v kombinaci se slaným karamelem ta nejlepší. Slaný karamel totiž můžete dobře zkombinovat s hořkou, mléčnou i bílou čokoládou. Záleží tak jen na vašich osobních preferencích, která z daných čokolád je vaše favoritka.

Pokud jste příznivci spíše hořkého čokoládového zážitku, zvolte samozřejmě hořkou příchuť. Ideální jsou v tomto případě čokolády spíše s nižší hořkostí od 55 do 70 %, které umožní dostatečně vyniknout komplexní chuti. 

Pokud dáváte přednost jemnějšímu zážitku s mléčnými podtóny, určitě vyzkoušejte mléčnou čokoládu, která vám poskytne jemné a krémové chuťové podtóny. Jako skvělá volba se jeví také bílá čokoláda, která je oproti mléčné a hořké poněkud sladší, a tak na jejím chuťovém půdorysu má slaný karamel prostor více vyniknout.

Nejzajímavější tipy z naší nabídky

Pokud jsou vaše chuťové pohárky dostatečně navnaděné, můžete jim dopřát některé z oblíbených kousků z naší široké nabídky. Čokoláda se sladkým karamelem totiž nemusí nutně být pouze klasická tabulka. Tohle jsou podle nás ty nejzajímavější kousky čokolády se slaným karamelem.

Čokoláda a slaný karamel

Millésime Peru 55% s karamelem a soleným máslem BIO

Hořká čokoláda se slaným karamelem může být ideálním zpestřením vaší večerní relaxace. Vyzkoušet můžete vysokoprocentní hořkou čokoládu, ale také čokoládu s nižším procentem hořkosti, která umožňuje vyniknutí chuti slaného karamelu.

Pro milovníky hořké čokolády, kteří rádi experimentují, je zajímavou volbou čokoláda Millésime Peru. Kakaové boby použité pro výrobu této čokolády pochází z ekologického zemědělství a díky svému původu nabízí zajímavý chuťový profil s tóny květin a ovoce. Tento sám o sobě poutavý profil doplňuje atraktivní kombinace slaného karamelu. 

Ochutnat

Horká čokoláda Krakakoa - Slaný karamel 200g

Příchuť slaného karamelu je nosná i pro horké čokoládové nápoje. V naší nabídce tak najdete exkluzivní horkou čokoládu, která na váš mlsný jazýček dokáže rozprostřít také chuť slaného karamelu. 

Tato horká čokoláda zajisté zaujme poutavými hořkými tóny sumaterského kakaa, které vyniká zemitými tóny. Společně se slaným karamelem tak tvoří neopakovatelný, tak trochu dekadentní zážitek. Navíc si tuto čokoládu můžete vychutnat v zimě i létě, jelikož je možné ji připravit jako ledovou čokoládu.

Ochutnat
Čokoláda a slaný karamel
Čokoláda a slaný karamel

Jabko Chips v pravé belgické čokoládě SLANÝ KARAMEL 50g

Pro příležitostné mlsání se určitě hodí ručně připravované Jabko Chips. Tato drobná pochoutka byla vyrobena z lahodných jablek v okolí Znojma potěší zejména milovníky bílé čokolády. Společně s lahodnými tóny jablek a belgické čokolády dotváří jedinečný chuťový profil s přirozenou chutí slaného karamelu. 

Nechte své chuťové pohárky při ochutnávce zažít slanou chuť karamelu, kterou vzápětí vystřídají smetanové tóny čokolády a příjemná mléčná dochuť. Jabko Chips jsou must-have pochoutkou pro občasné mlsání, ale také jako lahodná energie sbalená do batůžku na vaše výpravy.

Ochutnat

Nechte se unášet sladkoslanými tóny

Ačkoliv výběr příchutí čokolády je skutečně široký, rozhodně si nenechte ujít slaný karamel. Tato dekadentní chuťová kombinace patří již přes padesát let mezi ty nejatraktivnější, ačkoliv jeho cesta započala jako pouhý kulinářský experiment. 

Ve spojení s čokoládou vytváří slaný karamel neopakovatelný chuťový dojem, který povzbudí vaše smysly. Hedvábná jemnost čokolády a navrstvená chuť slaného karamelu vás určitě nenechá chladnými. Ať už si jí vychutnáte ve formě tabulky, nebo povzbuzujícího čokoládového nápoje, vždy vám zlepší den. Je to jednoduše nadčasová klasika, která se jen tak neokouká.