⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-3 pracovní dny 🚚⭐

Čokoláda jako afrodiziakum

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější dárky pro obdarování vaší drahé polovičky. Své výsostné postavení v milostném životě má čokoláda již od pradávna. Lidé totiž její stimulační a dráždivé účinky přirozeně velmi dobře znali. Často se také dozvídáme z pramenů, že si čokoládou dodávali sílu před výkonem i známí milovníci, jako byl třeba Giacomo Casanova. Jak to tedy ve skutečnosti s čokoládou je? Opravdu může sloužit jako nápoj lásky?

Lahodné tajemství starých Mayů a Aztéků 

Možná tušíte, že tato lahodná pochoutka má kořeny ve střední Americe, kde staří Mayové objevili lahodný obsah kakaových bobů. V tomto období měla čokoláda pro lidi především duchovní význam a byla považována za nápoj bohů. Její konzumace byla proto nedílně spjata s náboženskými obřady a slavnostmi, kde se lidé pokoušeli komunikovat se svými božstvy a předky. 

Čokoláda jako projev náklonnosti

Mayové spojovali čokoládu se svým bohem plodnosti, avšak kromě rituálního významu bychom mohli najít význam čokolády i v jejich soukromém životě. Čokoláda se totiž stala také symbolem touhy. Ve společnosti starých Aztéků a Mayů také bývalo zvykem, že se čokoládou navzájem obdarovávali milenci. Čokoládou chtěli ve svém protějšku rozdmýchat vášeň. Ve stejném duchu také holdoval čokoládě vládce Aztéků Montezuma. 

Dědictví mezoamerické kultury

To, že čokoládový nápoj bezesporu patřil i do milostného života starých Mayů a Aztéků, víme celkem jistě. Z těchto civilizací se totiž dochovaly četné obrazové materiály, které ukazují, že čokoláda byla nedílnou součástí svatebních obřadů nebo namlouvacích rituálů. Když v 16. století do střední Ameriky dorazili první Evropané, tak se seznámili i s tímto lahodným nápojem a techniku přípravy a kulturu pití si s sebou přenesli do Evropy.

Čokoláda jako afrodiziakum: Průzkum historického a současného využití čokolády jako stimulantu

Od kakaa k lahodné pochoutce

Zajímá vás hlubší historie vaší oblíbené čokoládové pochoutky? To byste určitě neměli minout článek o historii výroby čokolády.

Historie a výroba čokolády

Španělé dobývají střední Ameriku i čokoládu

S postupem španělských conquistadorů v oblasti se samozřejmě začalo do Evropy dovážet množství nových exkluzivních produktů a pochutin. Mezi nimi byla samozřejmě i čokoláda, která se poměrně záhy stala hitem v evropských aristokratických kruzích. 

Čokoláda na seznamu afrodiziak

V průběhu 17. století se můžeme setkat s různými typy potravin, které měly za hlavní účel bojovat proti neplodnosti. Tyto seznamy byly skutečně rozsáhlé a setkali byste se na nich s položkami, jako jsou kopřivy nebo kořenová zelenina. Na těchto seznamech figurovala ale také čokoláda. 

Milovníci a čokoláda

Čokoláda se tak začala i v Evropě pevně spojovat s erotikou. Oblíbili si ji i známí milovníci jako Casanova nebo nechvalně proslulý markýz de Sade. Čokoládová mánie ale zasáhla také vyšší společenské kruhy. Pod vlivem lékaře Henryho Stubbe začal čokoládu vrchovatou měrou požívat anglický král Karel II. a částka, kterou dokázal za čokoládu utratit, dokonce mnohonásobně převyšoval výdaje na všechny jeho milenky.

Současný pohled 

Pokud přidáme k historickému kontextu ještě trochu kontextu moderní vědy, zjistíme, že konzumace čokolády může v mozku spouštět chemické reakce, které známe také jako hormony dobré nálady. Podívejme se tedy na čokoládu ještě pohledem dvou zásadních chemických sloučenin. Těmi jsou fenyletylamin a tryptofan.

Droga lásky

Při fermentaci kakaových bobů se do čokolády dostává stopové množství fenyletylaminu. Tato látka je velmi podobná amfetaminu, a tak se fenyletylaminu přezdívá jako droga zamilovaných nebo droga lásky. Fenyletylamin zvyšuje krevní tlak a tep a dokáže stimulovat uvolňování hormonů jako noradrenalin, dopamin a serotonin. Tato trojice hormonů stimuluje v lidském mozku pocity rozkoše. 

Ačkoliv to vše zní velmi nadějně, ve skutečnosti se však fenyletylamin v čokoládě vyskytuje pouze ve stopovém množství. Avšak po konzumaci čokolády se v krvi nezvyšuje množství této látky, a tak je otázka, do jaké míry lze konzumací čokolády tuto látku vstřebávat.

Všeho moc škodí

Druhou zásadní látkou v čokoládě, která by mohla mít vliv na sexuální touhu, je tryptofan, který patří mezi stavební kameny serotoninu. Tento hormon se v těle uvolňuje, pokud potkáte někoho přitažlivého, ale také při dosažení vyvrcholení. 

Příliš mnoho serotoninu však může také působit ztrátu sexuálního zájmu, takže byste se měli mít s jeho zvyšováním na pozoru. Nemusíte se ale bát, že byste si přemíru serotoninu dokázali navodit konzumací čokolády. Množství tryptofanu v ní je poměrně malé. Daleko více byste tak měli sledovat množství cukru v dané čokoládě, protože cukr může také snižovat libido.

Jak to tedy je?

Ačkoliv se zdá, že vliv čokolády na milostné toužení nemá prokazatelný základ, neměli byste přehlížet další benefity kakaa. Čokoláda poskytuje tělu celou řadu zdravotních benefitů, mimo jiné má také pozitivní vliv na dobrou náladu. Pravidelná konzumace čokolády může přispívat ke zmírňování stresu na váš organismus, což se ale samozřejmě může pozitivně projevit i na míře vašeho apetitu. 

Čokoláda jako afrodiziakum: Průzkum historického a současného využití čokolády jako stimulantu

Čokoláda na seznamce

Některé studie uvádějí, že pokud hledáte svůj dokonalý protějšek na seznamce, pak se rozhodně vyplatí ve vašem profilu zmínit čokoládu. Údajně pak můžete dostat až dvakrát více reakcí. To přece stojí za zkoušku!

Čokoláda a její vliv na náš milostný život

Symbolika čokolády v našem milostném životě přežila od dob starých Mayů a Aztéků až do přítomnosti. Pokud budete věnovat pozornost reklamám, zjistíte, že ve většině z nich je čokoláda spojována se smyslností, požitkářstvím a romantikou.

První reklamy na čokoládu

V těch nejstarších reklamách na čokoládu se objevovalo zejména vyobrazení žen, které dopřávaly čokoládu své rodině. Čokoláda tak byla prezentována jako stmelovací prvek rodinných vztahů, ale také bychom za tím mohli najít vyobrazení původního významu čokolády a jejího vlivu na plodnost. 

Když se ale přenesete do současnosti, zjistíte, že se v reklamách na čokoládu začalo upřednostňovat spíše požitkářství, které vede k romantice. Což samozřejmě vedlo k tomu, že se čokoláda zapsala mezi nejoblíbenější dárky z lásky. Darování čokolády je však více než gesto, může totiž skutečně pomoci budovat romantické jiskření.

Současné trendy

Pokud chcete posunout romantický zážitek z darování čokolády o kousek dál, můžete se inspirovat moderními trendy. Podobně jako jsou mezi páry oblíbené degustace vína, můžete vyrazit i na degustaci čokolády nebo si romantickou degustaci čokolády můžete připravit doma. Připravíte si tak nejen lahodnou pochutinu, ale také neokoukaný zážitek pro sebe i svou drahou polovičku. A pokud chcete svou polovičku skutečně překvapit, nebojte se třeba erotických čokoládových sad.

Čokoláda jako afrodiziakum: Průzkum historického a současného využití čokolády jako stimulantu

Ochutnávejte čokoládu jako expert

Chcete se pustit do přípravy lahodné degustace, ale nevíte jak na to? Pomoci vám může náš článek, který je věnovaný pouze ochutnávání čokolády:

O degustaci čokolády

Vychutnávejte až do posledního sousta

Ještě než se rozeběhnete pro oblíbenou pochoutku zamilovaných, měli byste mít na paměti, že pokud chcete svou drahou polovičku skutečně okouzlit, nebude vám stačit čokoláda ze supermarketu. Skutečný dojem totiž uděláte dokonale zpracovanou řemeslnou čokoládou. A pokud věříte, že by mohla tato pochoutka povzbuzovat sexuální apetit, rozhodně vybírejte tu, která se bude pyšnit vysokým procentem kakaa. Dopřejete tak svému objektu touhy produkt, který bude lahodný, ale také bude obsahovat některé z pozitivních zdravotních benefitů.