⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-3 pracovní dny 🚚⭐

Čokoláda a domácí péče o tělo a pleť: Recepty na výrobu čokoládových masek a peelingů

Čokoláda patří k několika málo věcem, které lze využít snad v každé životní situaci. Ať už chcete někoho obdarovat, spravit si náladu, nebo udělat něco pro své zdraví a kondici, vždy bude čokoláda tím, po čem můžete sáhnout. V tomto přehledném rádci se ponoříme do nápadů, jak využít svou oblíbenou pochoutku při péči o vaši pleť. Dopřejte si komplexní čokoládový prožitek díky maskám a peelingům, které budou hýčkat vaši pokožku.

Proč pečovat o pleť s čokoládou?

Možná si stále ještě říkáte, že se vám moc nezdá. Proč byste po sobě měli roztírat své oblíbené kakaové potěšení? Je ale nutné si uvědomit, že čokoláda se může pro vaši pleť stát za jistých podmínek skutečným omlazujícím elixírem. 

Čokoláda a domácí péče o tělo a pleť: Recepty na výrobu čokoládových masek a peelingů

Proč je čokoláda prospěšná vaší pleti?

  • Je bohatá na antioxidanty
  • Může chránit vaši pleť před UV zářením
  • Může pomáhat snižovat hladinu stresu
  • Může pozitivně působit i na pleť se sklony k atopii

Prospěšné látky v čokoládě

Čokoláda je sama o sobě bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů. Z nejčastěji zmiňovaných látek jste se mohli dočíst o katechinech, flavonoidech a polyfenolech. Všechny tyto látky jsou výrazně zastoupeny v hořké čokoládě. Zdroj těchto látek v hořké čokoládě je dokonce ještě bohatší než v ovoci. Vešly ve známost jako antioxidanty, které pomáhají chránit pleť před vnějšími vlivy a tím udržovat svěží a mladistvý vzhled.

Hydratace

Díky obsahu kakaového másla působí čokoláda příznivě na hydrataci pleti. Pokud zvolíte skutečně kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaového másla, které pochází z lisování kakaových bobů, získáte luxusní hydratační formuli. Díky tomu má potenciál udržet vaši pokožku pružnou, jemnou a vláčnou. Na vaší pokožce také může vytvořit vrstvu jemného filmu, která bude bránit vysušování vaší pleti.

Pleťový peeling

Textura čokolády má také potenciál působit jako pleťový peeling. Dokáže totiž pomoci s odstraňováním odumřelých kožních buněk. Kakaový prášek se vyznačuje jemně zrnitou strukturou, a tak může pomoci nejen odstraňovat odumřelé kožní buňky, ale také stimulovat proces nahrazování starých buněk novými. 

Jakou čokoládu vybrat

Při výběru čokolády k péči o vaši pleť byste se neměli přestávat soustředit na kvalitu produktu. Vybírejte tak, aby čokoláda neobsahovala žádná zbytečná plnidla. Z hlediska účinnosti je pro péči o pleť doporučována hořká čokoláda, která obsahuje vyšší koncentraci kakaové sušiny. Ideálně vybírejte z čokolád, které mají obsah kakaa alespoň 70 %. Mléčné čokolády nejsou pro pečující kúry příliš doporučovány, a to zejména kvůli obsahu cukru, který může prohloubit vaše dosavadní potíže s pletí.

Rozhoduje kvalita i původ

Pouze kvalitní čokoláda obsahuje všechny prospěšné látky v maximální možné míře. Hledejte takovou čokoládu, která bude obsahovat minimum plnidel, ale také takovou, která bude minimálně doslazovaná. Všechny látky navíc mohou potenciálně podráždit vaši pleť.

Vybrat můžete také čokoládu certifikovanou jako BIO nebo Fair Trade. Tyto čokolády jsou zpravidla vyrobeny v souladu s etickými normami, ale také je při pěstování kakaových bobů používáno méně pesticidů a hnojiv.

Využijte kakaový prášek

Pokud je vám líto využít pro péči o pleť klasickou tabulkovou čokoládu, můžete se také porozhlédnout po samotném kakaovém prášku. V ideálním případě by měl být neslazený a vyrobený pouze z kakaových bobů bez jakýchkoliv aditiv. Skutečně kvalitní kakaový prášek si zachovává veškeré benefity a můžete jej tak bez obav přidávat do svých doma vyrobených přípravků k péči o pleť.

Čokoláda a domácí péče o tělo a pleť: Recepty na výrobu čokoládových masek a peelingů

Vychutnejte si to nejlepší

Vybrat skutečně kvalitní čokoládu je umění, kterým oplývají mistři. Pokud nechcete výběr podcenit, nechte se inspirovat článkem:

Jak poznat kvalitní čokoládu

Co potřebujete k výrobě čokoládové kosmetiky

Než se vrhnete do alchymistického procesu, měli byste si připravit potřebné suroviny a pracovní prostor. Na co byste určitě neměli zapomenout?

Jak připravit pracovní plochu

Abyste si dokázali v domácích podmínkách vyrobit nedráždivý produkt péče o pleť, měli byste vyjít z toho, že bude potřeba mít čistou a uspořádanou pracovní plochu. Na co všechno si dát pozor?

  • Dopředu si připravte všechny ingredience i potřebné náčiní.

  • Používejte pouze důkladně vyčištěné nádobí, pozornost věnujte také úklidu kuchyňské linky.

  • Promyslete rozvržení pracovní plochy, aby se žádná z ingrediencí nemohla kontaminovat.

  • Pracujte v klidném prostředí, kde vás nebude nic odvádět od soustředěné práce.

Základní suroviny

I přesto, že každá maska nebo peeling má své specifické složení, najde se pár ingrediencí, které budete pravděpodobně potřebovat do základu výroby každého vyživujícího elixíru pro vaši pleť. 

Kakaový prášek

Cennou a nezbytnou ingrediencí je v mnoha případech kakaový prášek. Ceněný je především pro své antioxidační a peelingové účinky. Při výběru věnujte pozornost tomu, aby nebyl kakaový prášek doslazovaný a neobsahoval žádné další nežádoucí látky. Pokud hledáte skutečně poctivý peeling, můžete kakaový prášek doplnit ještě mandlovou moučkou nebo jemně namletými ovesnými vločkami. 

Kakaové máslo

Kakaové máslo je jedním z nejdražších produktů, které jsou zpracovávány při výrobě čokolády. Mezi nejcennější vlastnosti kakaového másla totiž patří to, že dokáže dobře hydratovat a vyživovat pokožku. Pokud byste hledali alternativu, můžete také sáhnout po bambuckém másle nebo kokosovém oleji.

Ačkoliv kakaové máslo může být dobrou volbou pro všechny, kteří mají suchou nebo normální pleť, jedinci s mastnou pletí by měli hledat alternativní účinnou složku. Díky své textuře totiž může potenciálně přispět k prohloubením problémů s tímto typem pleti. V takovém případě můžete tuto složku nahradit pomocí jojobového oleje, gelu z aloe vera, nebo olejem z hroznových semínek.

Med

Pokud se chystáte vytvářet pleťový přípravek pro citlivou pokožku nebo aknózní pleť, na vašem seznamu by určitě neměl chybět med. Med je totiž přirozeně hydratující, ale má také antimikrobiální vlastnosti. Pokud byste hledali náhradu medu, která bude akceptovatelná pro vegany, můžete sáhnout například po agávovém nektaru nebo glycerinu.

Jogurt

Jogurt je velmi oblíbenou přísadou v přípravcích pro citlivou pleť. Dokáže totiž pleť zklidnit a působí i protizánětlivě. Pokud upřednostňujete výrobky bez mléka, může vám stejnou měrou posloužit například rozmačkané avokádo.

Esenciální oleje

Díky esenciálním olejům může váš produkt jednak získat na přitažlivé vůni, ale také může získat více blahodárných účinků. Těchto olejů najdete na trhu celé množství, a tak máte široké možnosti pro experimenty. Velmi oblíbenou volbou jsou například levandule, která zklidňuje pleť, nebo tea tree, který působí příznivě na aknózní pleť. Nezapomeňte však tyto oleje před použitím dostatečně naředit. 

Recepty na čokoládové masky a peeling

Dopřejte své pleti blahodárné účinky čokolády. Výroba domácí čokoládové masky nebo peelingu není složitá a vy se příjemně odreagujete. Podívejte se na ty nejzajímavější recepty na čokoládové masky a peeling.

Čokoládová maska pro mastnou a aknózní pleť

Pokud vás trápí snadno se mastící pleť se sklony k akné, můžete vyzkoušet následující recept. Čokoláda a med totiž vytváří synergii, která má antioxidační účinky, ale také dokáže působit proti množení bakterie, která je zodpovědná za tvorbu akné. Aby maska mohla správně působit, doporučuje se aplikovat ji alespoň dvakrát týdně.

Co budete potřebovat:

🍫 1 polévková lžíce neslazeného kakaového prášku

🍫 1 polévková lžíce medu

🍫 špetka skořice

Postup:

V menší misce smícháme dohromady kakaový prášek, med a skořici. Při správném promíchání by měla vzniknout kašovitá směs. Pokud budete mít pocit, že je výsledná konzistence příliš hustá, můžete dle potřeby přidat ještě med. Směs následně nanášíme na obličej a krk a necháme ji působit alespoň 20 až 30 minut.

Maska z hořké čokolády pro normální pleť

Tato hydratační pleťová maska dokáže dostatečně vyživovat vaši pleť. Díky svým antioxidačním účinkům může chránit vaši pleť před volnými radikály. Pro správný účinek aplikujte masku alespoň dvakrát týdně.

Co budete potřebovat:

🍫 2 tabulky hořké čokolády

🍫 3 polévkové lžíce třtinového cukru

🍫 ⅔ hrnku mléka

🍫 špetka mořské soli

Postup:

Necháme rozpustit čokoládu. V ideálním případě volíme pozvolné rozpouštění ve vodní lázni, posloužit ale může i mikrovlnná trouba. Do rozpuštěné čokolády přidáme sůl, cukr a mléko a řádně promícháme. Až bude směs v příjemné teplotě, můžeme ji nanášet na obličej a krk. Na pleti necháme masku působit zhruba 15 až 20 minut.

Čokoládová maska pro matnou pleť

Tato čokoládová pleťová maska nejen hydratuje a vyživuje, ale působí také jako jemný peeling. Vaše pleť tak bude nejen čistá, ale také hladká a zářivá. Aplikovat ji stačí pouze jednou týdně.

Co budete potřebovat:

🍫 4 polévkové lžíce neslazeného kakaového prášku

🍫 4 polévkové lžíce mleté kávy

🍫 2 polévkové lžíce kokosového mléka

🍫 8 lžic jogurtu

Postup:

V dostatečně velké misce smícháme všechny připravené ingredience. Až se směs dostatečně spojí, můžeme ji aplikovat přímo na obličej a krk. K optimálnímu výsledku postačí 20 až 30 minut.

Recept na čokoládový peeling

Díky cukru a kakaovému prášku můžete pomoci pleti odloupnout mrtvé buňky a podpořit tak jejich přirozenou schopnost obnovy. Díky přidanému medu může tento peeling dopřát vaší pleti hydrataci i působit antibakteriálně. Pro optimální účinek se doporučuje aplikovat jednou týdně.

Co budete potřebovat:

🍫 ⅓ hrnku neslazeného kakaového prášku

🍫 ¼ hrnku medu

🍫 2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Vezmeme všechny ingredience a smícháme je dohromady. Výsledná směs by měla být hustá, ale také dobře roztíratelná. Směsí si potřete obličej a krk a nechte ji vyschnout. Po zaschnutí můžete peeling buď odloupnout, nebo pleť pod vodou rozmasírovat a tím odstranit jeho poslední zbytky.

Před a při aplikaci čokoládové pleťové kúry nezapomeňte:

✔️ Před aplikací vždy řádně vyčistěte pleť. 

✔️ Nenechávejte na sobě masku úplně zaschnout.  

✔️ Při sundávání masky jemně masírujte pleť krouživými pohyby. 

✔️ Při nanášení buďte opatrní zejména v oční oblasti, kde je pokožka citlivější.

Nový rozměr vaší péče o pleť

Čokoláda může působit nejen na vaše chuťové buňky, ale také může mít pozitivní dopad na vaši pleť. Nahlédněte do světa luxusní péče o vaši pleť z pohodlí vašeho domova a pusťte se do výroby pleťové masky nebo peelingu, které vám mohou zprostředkovat novou dimenzi relaxace. Nezapomeňte však věnovat pozornost výběru čokolády a dalším ingrediencím, které dobře padnou k typu vaší pleti a vašim osobním potřebám. Dopřejte si jemnou a zářivou pleť už dnes!