⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-3 pracovní dny 🚚⭐

Jak čokoláda ovlivňuje naše zdraví, náladu a výkonnost?

Jste to, co jíte – tuto frázi jste jistě slyšeli nespočetněkrát. Co ale jste, když si pravidelně dopřáváte čokoládu? Podle nejnovějších poznatků je totiž mnohdy zatracovaný kakaový pamlsek zdraví prospěšnou potravinou. Je však nutné si jej dopřávat ve střídmém množství. Chcete se dozvědět o přínosech čokolády pro váš organismus? Tak to byste neměli vynechat následující článek!

Nutriční složení čokolády

Než se vrhneme do výčtu toho, co vám může pravidelná řízená konzumace čokolády přinést, podíváme se stručně na její složení, abyste získali základní představu o tom, co všechno můžete v čokoládě najít.

Je důležitý obsah kakaa?

Zdravotní přínos čokolády z velké části leží v jejím obsahu kakaa. Proto jsou zdraví prospěšnější spíše hořké čokolády s minimálním obsahem 70 % kakaové sušiny

Mimo antioxidanty, které podporují zdravou činnost krevního oběhu, obsahuje kakao také další látky, které mohou pozitivně působit na naši náladu nebo naši bdělost. Pozitivní vliv na vaši náladu může mít látka fenylethylamin, která se někdy také označuje jako „droga“ zamilovaných. I přesto, že není v čokoládě v takovém množství, může zabrnkat na pozitivní notu.  

Jak je na tom čokoláda s tuky a cukry?

Pokud si rádi čas od času dopřejete kakaové potěšení, měli byste také věnovat pozornost obsahu tuku a cukru v čokoládě. Pečlivým výběrem čokolády podle složení dokážete omezit negativní dopady na vaše zdraví i štíhlou linii.

Skutečně kvalitní hořké čokolády obsahují minimum přidaných cukrů, proto při jejich konzumaci dopřáváte svému tělu více benefitů než u jiných čokolád. Pokud si hlídáte obsah cukru v krvi, můžete také vyzkoušet varianty čokolády s přírodními sladidly, jako je stévie nebo kokosový cukr.

Kvalitní hořká čokoláda, která obsahuje kakaové máslo bez nadbytečných plnidel, obsahuje na 100 g zhruba 42 gramů tuků. Vzhledem k tomu, že je kakaové máslo přírodní a rostlinný produkt, jsou i tyto tuky z velké části zdraví prospěšné. Nic se ale nemá přehánět.

Jsou v čokoládě vitamíny a minerály?

I přestože z celkového hlediska není čokoláda významným zdrojem těchto látek, je zapotřebí jednu z nich zmínit. A tou je hořčík. Významný je zejména pro snižování svalového napětí, vysokého tlaku, ale také jako prevence ledvinových kamenů. V čokoládě však najdete i významné množství dalších látek, jako je železo, fosfor, draslík nebo vápník.

Čokoláda jako zdroj vlákniny

Čokoláda může také sloužit jako značný zdroj vlákniny, která dopomáhá zdravému trávení. Mimo to také může dostatečný obsah vlákniny v kvalitní hořké čokoládě přispět k pocitu nasycení, a tak nebudete hřešit více, než byste chtěli.

Zdravotní přínosy čokolády

I přesto, že to někomu může znít jako nemožné, tak je skutečně vědecky dokázáno, že rozumná konzumace čokolády může vašemu organismu přinést celou řadu příjemných zdravotních benefitů. Pojďte se na ně podívat!

Čokoláda podporuje kardiovaskulární systém

Díky množství antioxidantů, které jsou ve větší míře zastoupeny v kvalitních hořkých čokoládách, předcházíte pravidelnou konzumací čokolády řadě chronických onemocnění. 

Pozitivně můžete ovlivnit i svůj krevní tlak, jelikož obsažené antioxidanty pomáhají udržovat vaše cévy v dobré kondici. Bývá uváděno, že abyste dosáhli pozitivního efektu na hodnotu svého krevního tlaku, stačí pouze jeden čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády denně.

Čokoláda bojuje se „zlým“ cholesterolem

Díky čokoládě je možné snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi a posilovat hladinu HDL cholesterolu. Kakaové máslo obsahuje totiž kyselinu stearovou, která patří mezi nasycené tuky, ale nemá vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. 

Kromě kyseliny stearové najdeme v čokoládě ještě kyselinu olejovou, která může pozitivně působit na snižování hladiny cholesterolu.

Lepší mozková aktivita díky čokoládě

Mimo činnost kardiovaskulárního systému zasahuje čokoláda svou působností i do kognitivní oblasti. Zejména díky konzumaci hořké čokolády můžete podpořit svou paměť a zlepšit koncentraci

Flavonoidy a kofein obsažené v čokoládě zlepšují totiž prokrvení mozku, a tím také celkovou mozkovou činnost. Do jisté míry může pravidelná konzumace čokolády pomoci předcházet nemocem, jako je Alzheimerova neb Parkinsonova choroba.

Pomáhá čokoláda při hubnutí?

 

Vysoký obsah vlákniny v hořké čokoládě může zásadně ovlivnit váš pocit sytosti. Tím se lépe můžete dopracovat ke kalorickému deficitu, který je nezbytnou součástí procesu snižování tělesné hmotnosti. 

 

V čokoládě také najdete epikatechin, který je podpůrnou látkou při budování svalové hmoty. Čokoláda proto není v tréninkovém procesu nepřítelem, spíše naopak. Všeho ale s mírou.

Vliv čokolády na vaši výkonnost

Již jeden nebo dva čtverečky čokolády vám mohou pomoci k tomu, aby se zvedla vaše pracovní výkonnost. Čokoláda dokáže nakopnout a povzbudit vaše tělo i mozek k nečekaným výkonům.

Čokoláda stimuluje

I když čokoláda obsahuje méně kofeinu než káva, dokáže vás díky synergickému působení s teobrominem příjemně povzbudit. Můžete se tak cítit bdělejší a soustředěnější. Kombinace těchto dvou látek stimuluje centrální nervový systém, a tak se může čokoláda stát přírodní alternativou k nápojům na bázi kofeinu.

Podporuje kognitivní výkonnost

Pokud máte před sebou náročný pracovní den nebo se chystáte drtit na zkoušku, může vám čokoláda pomoci. Díky schopnosti stimulovat centrální nervovou soustavu a lepšímu prokrvení mozku můžete s čokoládou podat soustředěnější kognitivní výkon. Můžete tak třeba rozlousknout problém, který vám nedal pár dní spát.

Jak čokoláda ovlivňuje naše zdraví, náladu a výkonnost?

Čokoláda zlepšuje soustředění

Čokoláda stimuluje centrální nervový systém a zlepšuje prokrvení. Zlepšuje soustředění, paměť a povzbuzuje – může tak být skvělou alternativou ke kofeinovým nápojům!

Čokoláda a její vliv na náladu

Čokoláda je vnímána jako spolehlivý prostředek pro zlepšení nálady. Často po ní saháme, když si chceme „obalit“ nervy. Díky souhře biochemických látek totiž dokáže čokoláda ovlivňovat naše momentální rozpoložení

Získejte pocit štěstí a uvolněnosti

Vaši náladu pozitivně ovlivňuje látka zvaná serotonin, který hraje klíčovou náladu v její regulaci. Vyšší hladina serotoninu totiž logicky znamená také větší pohodu a pocit štěstí. Konzumace čokolády je také spjata s uvolňováním endorfinů, které jsou známé jako „hormony štěstí“. Ty jsou spojeny také se smyslovým prožitkem, který vzniká samotným vnímáním konzumace kousku čokolády.

Pokud máte náročné období, ve kterém zažíváte mnoho stresových situací, může vám je pomoci vyvážit právě čokoláda. Díky obsahu antioxidantů a flavonoidů může čokoláda snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu. Může se tak stát vaší pomocnou rukou v náročných životních periodách.

Jak čokoláda ovlivňuje naše zdraví, náladu a výkonnost?

Čokoláda jako afrodiziakum

O vlivu čokolády na sexuální aktivitu věděli již staří Mayové a Aztékové. I když si to třeba neuvědomujeme, víme o tomto účinku všichni dodnes. Ne náhodou patří mezi nejoblíbenější valentýnské dárky právě čokoláda. Díky obsahu fenyletylaminu, který je někdy také nazýván jako „droga“ zamilovaných, může konzumace čokolády podporovat uvolňování dopaminu. Biochemická reakce, která v mozku probíhá, je velmi podobná té, ke které dochází při orgasmu. 

Jak najít ten správný balanc v konzumaci čokolády?

I přes všechny zmíněné benefity konzumace čokolády je nutné přistoupit k její konzumaci se zdravým nadhledem. Rozhodně je důležité vědět, že tyto pozitivní efekty se dostavují především při konzumaci skutečně kvalitní hořké čokolády. A samozřejmě je také klíčem nalezení rovnováhy mezi požitkářstvím a rozumným množstvím zkonzumované čokolády.

Méně může být více

Čokoláda sice obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek, ale i tak se stále jedná o poměrně kalorickou pochoutku. Konzumace čokolády se sice nevylučuje s hubnutím, ale je nutné, aby její konzumace obstála ve vašem denním kalorickém plánu.

Ideální přístup je dopřát si čtvereček nebo dva čokolády. Toto množství vám umožní vychutnat si lahodnou chuť čokolády, ale nemělo by výrazněji zatížit váš metabolismus. 

Není čokoláda jako čokoláda

Z hlediska přínosů pro vaše zdraví si skutečně nejlépe stojí hořká čokoláda. Tyto benefity vám do jisté míry může poskytnout i mléčná čokoláda. I ta totiž obsahuje množství kakaa, je však důležité si u ní více hlídat množství přidaných cukrů.

Pokud je vaší srdcovkou bílá čokoláda, budete pravděpodobně trochu zklamaní. Kvalitní bílá čokoláda by měla obsahovat především kakaové máslo, ale minimum kakaové sušiny. Mezi další přidávané látky patří také cukr, kvůli kterém byste z mléčné čokolády měli udělat spíše občasnou střídmou libůstku.

Na kvalitě záleží

Na trhu naleznete nepřeberné množství čokolády. Proto byste k jejímu výběru měli přistoupit informovaně a pozorně. Jen tak dokážete vybrat čokoládu, která nejen uspokojí vaše chuťové buňky, ale i takovou, která vám poskytne zajímavé zdravotní benefity. 

Při výběru čokolády berte ohled na její obsah kakaa (ideálně více než 70 %), dále ve složení hledejte, zda není čokoláda příliš doslazovaná nebo neobsahuje tzv. plnidla. Dobrou harmonii chuti a kvality poskytují zejména Single Origin hořké čokolády nebo čokolády Bean to Bar.

S čokoládou k lepším zítřkům

Každý z nás si občas prochází náročnějším obdobím, kdy si potřebuje, jak se lidově říká, obalit nervy. Pro tyto okamžiky je dobré mít po ruce vždy zásobu vaší oblíbené hořké čokolády. Pokud k její konzumaci přistoupíte s rozvahou, můžete si nejen obalit nervy, ale také dopřát svému tělu mnoho zdravotních benefitů. 

Nemusíte se jí také zříkat ani v případě, že jste se rozhodli zhubnout a pracovat na formování své postavy. Při výběru však nezapomínejte na to, abyste si vybrali skutečně kvalitní kousek čokolády. Ten ale zpravidla neseženete v supermarketu – třeba vám s výběrem pomůže naše nabídka.