⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-3 pracovní dny 🚚⭐

Jak kombinovat čokoládu s jinými potravinami

Chystáte večírek pro své přátele, romantický večer ve dvou nebo si prostě jen chcete udělat hezký večer sami pro sebe? Můžete si dopřát jedinečný zážitek párování čokolády. To se stalo poměrně oblíbenou kratochvílí, jelikož při vhodném párování můžete dosáhnout mnohem intenzivnějšího chuťového prožitku, než když si dopřejete vybrané ingredience samotné. 

Vnímejte chuťové profily čokolády

Než začnete připravovat párování, je nutné získat představu o charakteristice jednotlivých potravin. Zaměřte se zejména na chuť, aroma a texturu. Na pomoc si můžete vzít tužku a papír a hodnotit si jednotlivé aspekty na škále od 1 do 10.

Ochutnejte čokoládu

Člověk rozlišuje pět základních chutí. U čokolády však nejvíce vystupují do popředí následující tři.

Sladkost

Při výrobě čokolády bývá do složení přidáván i cukr, aby vyvažoval přirozenou hořkost kakaa. Nejsladší bývají mléčné čokolády.

Kyselost 

Kyselost čokolády je závislá na charakteristice kakaových bobů v čokoládě. Mnohem výrazněji vystupuje do popředí u kvalitních hořkých čokolád.

Hořkost dodává chuti čokolády komplexnost. Typická hořká příchuť je dílem kakaové sušiny a nejvýrazněji se projevuje u hořké čokolády

Objevte aroma čokolády

Na vnímání aromatu výrazně podílí náš čich. Narozdíl od pěti základních chutí dokáže člověk rozlišit údajně až nekonečné množství. Zkuste si pro představu ochutnat kousek čokolády se zacpaným nosem a poté bez zacpání nosu. Sami pocítíte rozdíl. 

Kakaové aroma 

Rozvíjí se zejména při výrobním procesu čokolády. Všímat si můžete zejména zemitých nebo ovocnějších podtónů, které se liší v závislosti na původu kakaových bobů.

Vanilkové aroma 

Do mnoha čokolád je přidávána vanilka. Všímejte si, jak výraznou chuť vanilka jídlu dodává.

Praženost 

Různá míra pražení kakaových bobů při výrobním procesu ovlivňuje různé chuťové profily čokolád. Při menší míře pražení může mít výsledná čokoláda spíše ovocné tóny a vyšší míru kyselosti, zatímco více pražení zase přidává karamelovější tón

Další aromata 

Některé čokolády mohou být obohaceny dalšími chuťovými složkami, jako jsou třeba ořechy nebo koření, které přispívají ke komplexnímu aroma

Vnímejte texturu

Důležitý je také pocit, který ve vašich ústech čokoláda vybudí. Nejčastějšími typy textur čokolády jsou následující.

Hladká textura čokolády 

Hladká textura je typická pro kvalitní hořké čokolády. Zanechává táhlý jednolitý pocit, ve kterém vás nebudou rušit žádné malé částečky v textuře.

Krémová čokoláda 

Krémová textura čokolády je nejčastější u kvalitních mléčných čokolád, které obsahují také mléčnou sušinu. V ústech se snadno rozpouští a zanechává jemný a krémový prožitek.

Jemná čokoláda 

Kvalitně temperovaná hořká čokoláda ve vás může zanechat jemný prožitek, kdy čokoláda krásně klouže po patře.

Křupavá čokoláda

Pokud jsou do čokolády přidány další prvky jako například ořechy, může vám vzniknout kontrastní křupavá konzistence s jemnou chutí čokolády.

Táhlá textura čokolády

Táhlá chuť, která vás donutí více čokoládu žvýkat, se projevuje především u čokolád s přídavkem nugátu nebo karamelu.

Obecné zásady pro párování

Hlavním a nejobecnějším principem párování jakýchkoliv potravin je to, že se snažíte při párování dosáhnout ochutnávky, která bude obsahovat různé vůně, textury a chutě. Díky tomu můžete dosáhnout uspokojivého chuťového zážitku.

Hledejte chutě, které se doplňují

Zaměřte se na kombinace, ve kterých se chutě potravin mohou podporovat a vzájemně zvýraznit. Je důležité věnovat zásadní pozornost zejména aromatu. Pokud proti sobě jdou jednotlivé aromatické složky, vznikne chuťový zážitek, který si určitě nebudete chtít zopakovat. Například čokoláda, karamel a káva obsahují podobné pražené tóny s ořechovým aroma, proto patří mezi oblíbené kombinace.

Nezapomeňte na kontrasty

Možná se vám zdá, že si první a druhá zásada párování tak trochu odporují. Není tomu tak docela. Pokud chcete posunout chuťový zážitek na vyšší level, věnujte pozornost chuťovým kontrastům typu: sladká x slaná, hořká x slaná, nebo sladká x kyselá. Jako ideální proporce se uvádí alespoň 2 chuťové kontrasty

Kontrastu můžete však dosáhnout i v textuře. Tím se znásobuje celkový zážitek, jelikož nezapojujete pouze chuť. Mezi oblíbené kontrasty patří například: jemné x křupavé, hladké x křehké, táhlé x křupavé. 

Zajímavé kontrasty také poskytuje teplota podávaných pokrmů. Zkuste si například na horké čokoládové brownies dát kopeček vanilkové zmrzliny.

Hledejte vyváženost

Chutě, které zkombinujete, by se měly vzájemně doplňovat a nabízet pocit vyváženosti. Snažte se proto chutě kombinovat tak, aby jedna druhou nepřeválcovala. Zvážit byste také měli tělo a pocitovou těžkost dané potraviny. Lehčí složky totiž mohou být velmi snadno přehlušeny těmi těžšími. Například k salátu byste si určitě nedali těžké dezertní víno.

Vezměte v úvahu další regionální produkty

Velmi oblíbeným principem v párování je zahrnování regionálních specifik potravin. Nový zážitek při konzumaci těstovin vám může dodat italské víno, zrovna jako japonský čaj k ochutnávce sushi. 

Párování čokolády s nápoji

Při párování čokolády s nápoji se vám naskýtá otevřený prostor pro nejrůznější experimenty. Nebojte se a popusťte uzdu své fantazii.

Párování čokolády s vínem

Mezi vůbec nejpopulárnější kombinace párování se řadí párování čokolády s vínem. Klíčem je najít buď dostatečně zajímavý kontrast chutí, nebo chutě, které se budou dobře rozvíjet a doplňovat

Párování hořké čokolády s vínem

K párování vybíráme většinou hořkou čokoládu, která má v sobě obsaženo alespoň 70 % kakaové sušiny. Sice by to nemělo být jediné kritérium vašeho výběru, ale pro párování zejména s červenými víny se tento poměr skutečně osvědčil. 

Nebojte se však experimentovat a vyberete si různé druhy. Velmi zajímavé možnosti poskytují zejména Single Origin čokolády nebo Bean To Bar čokolády, které je zajímavé kombinovat s různými odrůdami vín z různých oblastí.

Jaká vína se nejlépe hodí k hořké čokoládě?

Na výběr samozřejmě máte široké spektrum kvalitních vinařských produktů. K hořké čokoládě doporučujeme zejména červené víno. Zajímavými a vhodnými odrůdami k párování jsou zejména Cabernet Sauvignon, Primitivo nebo Shiraz.

Náš tip: Dosáhněte luxusního labužnického zážitku spojením Single Origin čokolády a ruby nebo tawny portského vína.

Párování mléčné čokolády s vínem

K párování s vínem se samozřejmě hodí i mléčná čokoláda. Sladké tóny mléčné čokolády se dobře hodí k vínům, která mají zbytkový cukr, a vínům s ovocnými podtóny. V ideálním případě hledejte vína v kategorii pozdní sběr. 

Jaká vína se hodí k mléčné čokoládě?

Rozhodně nic nezkazíte červenými víny nebo víny z kategorie pozdní sběr. Z tohoto pohledu by vaší pozornosti neměly uniknout odrůdy jako Merlot, Primitivo nebo pozdní sběr ryzlinku. 

Náš tip: Vytvořte ostrý kontrast spojením šumivého vína a mléčné čokolády  Pro optimální efekt hledejte šumivá vína s označením brut.

Párování bílé čokolády s vínem

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Skutečně kvalitní bílá čokoláda je vyrobena ze 100% kakaového másla. Pro párování s vínem se samozřejmě také hodí, jen musíte pečlivě vybírat.

Jaká vína se hodí k bílé čokoládě?

Sladká chuť bílé čokolády se hodí k bílým sladkým vínům s ovocnými tóny, jako jsou například ledová vína. 

Náš tip: Dopřejte si bílou čokoládu s lehkým ovocným červeným vínem, jako je například rulandské modré nebo Beaujolais.



Párování s kávou

Spojení kávy a čokolády se nabízí jako přirozená volba. K hořké čokoládě vybíráme sladší kávu, dobré je volit kávy, které pochází z Indonésie, Guatemaly, Brazílie nebo Etiopie.  Oproti tomu k mléčné čokoládě vybíráme spíše kávy s vyšší kyselostí nebo hořkostí, jako jsou například kávy z Kolumbie, Keni, Sumatry, Jemenu, Etiopie a Konga. Bílá čokoláda nejlépe padne ke kávě z Kolumbie nebo Kostariky. 

Při ochutnávání se nebojte experimentovat s různými variantami přípravy kávy od překapávané kávy, espressa až po cold brew. Zajímavé také může být ochutnávat čokoládu s kávou různé teploty, pokaždé se vám totiž otevře různé chuťové spektrum.

Náš tip: Vyzkoušejte jedinečné spojení chuti Single Origin  čokolády a Single Origin kávy.

Párování s čajem

Pokud nejste zrovna milovníky kávy a preferujete spíše popíjení čaje, může vás oslovit kombinování čokolády a čaje. Je samozřejmě klíčové volit ke kvalitní čokoládě kvalitní čaje. 

K hořké čokoládě je dobrou volbou jemná chuť bílého čaje, ale rozhodně vyzkoušejte i kombinaci se zeleným, jasmínovým nebo černým čajem. Chuť mléčné čokolády nejlépe akcentuje bylinný čaj Oolong nebo Darjeeling. Oolong a matchu můžete vyzkoušet také k bílé čokoládě.

Náš tip: Vyzkoušejte jemné spojení Bean To Bar čokolády a černého čaje Earl Grey.

Párování čokolády s jídlem

Párování čokolády s jídlem vám může přinést nový a svěží zážitek z vaší oblíbené pochoutky. Zajímavý rozměr párování přidává především rozmanitost textur, které k sobě můžete přiřadit.

Párování se sýry

Může to znít jako neobvyklá kombinace, ale párování s měkčími sýry jako brie nebo gouda může být skutečně zajímavým zážitkem. Obecně se k párování se sýry příliš nedoporučuje mléčná čokoláda, jelikož kombinace dvou výrobků s obsahem mléka může být pro vaše chuťové pohárky přespříliš. 

K párování se sýry volte proto spíše hořkou čokoládu. Nemusíte se také bát sáhnout po ochucené čokoládě, tu ale volte spíše k vyzrálým kouskům sýra.

Náš tip: Doplňte pikantní chuť vyzrálého sýra s modrou plísní kvalitní hořkou čokoládou.

Párování s ovocem

Přiřazování chutí ovoce a čokolády může být nejjednodušší cestou, jak začít svou degustátorskou cestu. Porovnáte různé textury a kyselejší nebo sladší chuť ovoce může vhodně podtrhnout přirozenou chuť vámi vybrané čokolády. Jaké ovoce se nejlépe hodí na párování s čokoládou?

  • Bobule – Vyzkoušejte například kombinaci čerstvých jahod a hořké čokolády, případně bílé čokolády s malinami.
  • Citrusy – Zajímavou kombinací může být hořká čokoláda s plátky pomeranče nebo mléčná čokoláda s plátkem grapefruitu.
  • Tropické ovoce – Nabízí pestré možnosti zkoušení nejrůznějších chutí. Ochutnejte hořkou čokoládu s plátky manga nebo bílou čokoládu s kouskem ananasu.
  • Peckoviny – Mezi oblíbené kombinace s peckovinami patří například třešně s hořkou čokoládou nebo broskve s bílou čokoládou.
  • Sušené ovoce – Bádat můžete také ve vodách sušených plodin. Dopřejte si tmavou čokoládu se sušenými brusinkami nebo bílou čokoládu se sušenými meruňkami.

Další možnosti párování

Sýry a ovocem to samozřejmě nekončí. Můžete zkoušet párovat různé chutě a textury. Nebraňte se ani tomu, že zkusíte spárovat čokoládu s ořechy, nebo s různými slanými pochutinami včetně preclíků.

Překvapení v každém kousnutí

Objevování nových chuťových dimenzí čokolády vám přinese nové a nečekané chuťové zážitky, které vám mohou pomoci objevit chuťové preference, o nichž jste možná ještě ani vy sami nevěděli. Ať už rádi experimentujete, nebo se raději držíte ověřené kombinace chutí, párování čokolády se může také stát oblíbenou kratochvílí v dobré společnosti vašich přátel. Na nic nečekejte a vrhněte se do poznávání nečekaných překvapení, která se nabízí s každým kousnutím.