⭐🚚 Aktuální doba doručení je 1-3 pracovní dny 🚚⭐

Novinky, Strana 2

Horká čokoláda: Víme, odkud pochází i jak si ji nejlépe vychutnat!

horka-cokolada-foto

Horká i studená, s marshmallow nebo s chilli papričkami… Horká čokoláda se sice v různých koutech planety připravuje různými způsoby, ale na jednom se shodnou lidé po celém světě: pití horké čokolády dokáže potěšit chuťové pohárky i mysl zároveň. A to nejen v zimě, ale klidně i uprostřed léta! Tak si uvařte hrnek horké čokolády, pohodlně se usaďte a pojďte s námi poznat její historii, tradice i nejlahodnější způsoby servírování.

Historie horké čokolády

Určitě vás nepřekvapí, že tak oblíbený nápoj, jakým je horká čokoláda, má kromě bohaté chuti i bohatou historii. Věděli jste ale, že její počátky sahají až do dávného starověku? Pojďme se podívat, jak se horká čokoláda vyvíjela – od nápoje s chilli papričkami až k podobě, ve které ji pijeme dnes.

Mexické počátky horké čokolády

Historie horké čokolády sahá až k mezoamerickým kulturám. Třeba Mayové si na horké čokoládě pochutnávali už okolo roku 1500 př. n. l. Tehdy ji nazývali chocoatl/xocolath, tedy „hořká voda“. A není divu. Mayové totiž míchali drcené kakaové boby s vodou, kukuřičnou moukou a chilli papričkami.

I když horká čokoláda nebyla pouze nápojem vyšší společenské třídy, bohatí Mayové ji pili o něco okázaleji než ostatní. Používali velké, tak trochu nepraktické nádoby s nálevkami, se kterými se pak také nechávali pohřbít.

Horkou čokoládu si později oblíbili i Aztékové. Ti ji považovali za známku vyšší společenské třídy a bohatství. Aztékové vyžadovali odevzdávání kakaových bobů od všech oblastí, které dobyli, a v této době se tak z čokolády stalo platidlo. 

Horká čokoláda v Evropě

Díky evropským mořeplavcům a dobyvatelům se čokoládový nápoj dostal v 16. století i do Evropy. Zasloužil se o to Hernán Cortéz, který s sebou horkou čokoládu přivezl při návratu do Španělska

Vzhledem k tomu, že jediná známá verze horké čokoláda byla ta s chilli papričkami, nějakou chvíli trvalo, než si ji Evropané oblíbili. Došlo k tomu až ve chvíli, kdy se do ní místo chilli začal přidávat cukr, med, ale také skořice, vanilka nebo muškátový oříšek.

Moderní horká čokoláda

Horká čokoláda se ze Španělska rozšířila také do Francie a Anglie. V Londýně se začaly objevovat podniky, které se specializovaly na servírování horké čokolády – v této době stále velmi drahé, protože kakao se dováželo ze Střední Ameriky. A byli to právě Angličané, kdo horkou čokoládu začali místo vody vyrábět z mléka.

Jaký je rozdíl mezi horkou čokoládou a kakaem?

Když se vrátíte z mrazivé zimní procházky nebo celodenního lyžování, potěší vás horká čokoláda nejspíš úplně stejně jako kakao. Přesto jsou mezi nimi velké rozdíly. Jak se pozná horká čokoláda od kakaa?

Co je vlastně horká čokoláda

Horká čokoláda se vyrábí z kousků nakrájené nebo nastrouhané čokolády, které se rozpouštějí v horké vodě, mléku nebo smetaně. V podstatě jde tedy o kus skutečné čokolády, který necháte rozpustit v horké tekutině podle vašeho výběru. 

Příprava horké čokolády, pokud se tedy dělá poctivě, trvá poměrně dlouho. Kousky čokolády je potřeba v mléku nebo smetaně důkladně rozmíchat ještě při vaření, aby nápoj získal typicky hustou, krémovou strukturu.

Co je kakao

Kakao se většinou prodává ve formě prášku z kakaových bobů. Kakao má samo o sobě vysokou koncentraci čokolády a velmi intenzivní, kyselou chuť. Prášek, který koupíte v obchodě, je tak ve většině případů tzv. holandské kakao, které prošlo alkalyzací (odkyselením), a je dochucen cukrem.

Jak horká čokoláda, tak kakao mají své příznivce. V domácnostech i restauracích se častěji setkáte s kakaovým práškem. Jeho příprava je otázkou několika minut, ne-li vteřin, a kakao je navíc v porovnání s čokoládou levnější. Milovníci husté, bohaté a plné čokoládové chuti ovšem nedají dopustit na pravou horkou čokoládu.

Příchutě horké čokolády

O horké čokoládě se dá celkem bezpečně tvrdit, že si každý najde tu svou. Ať upřednostňujete intenzivní chuť kakaa, nebo naopak sladkou chuť s jemnou texturou, existuje pro vás ta pravá příchuť horké čokolády. Které jsou ty nejoblíbenější?

Tradiční horká čokoláda

Základní variantou je klasická horká čokoláda tak, jak ji známe. Jedná se o nastrouhanou čokoládu (nebo v jednodušší a levnější verzi kakaový prášek), která se míchá s vodou nebo, pokud máte raději krémovější nápoj, s mlékem. Čokoládu je možné dochutit trochou cukru. Zkrátka nestárnoucí klasika pro milovníky plné čokoládové chuti.

Tmavá horká čokoláda

Tmavá horká čokoláda má ještě o něco bohatší a intenzivnější chuť čokolády. Vyrábí se z tmavé čokolády nebo kakaového prášku s vyšším podílem kakaové sušiny v kombinaci nejčastěji s vodou. Její chuť je v porovnání s jinými příchutěmi o něco horčejší a silnější.

Mléčná horká čokoláda

Pro ty, kdo naopak intenzivní chuti čokolády tolik neholdují, je vhodná mléčná horká čokoláda. Obsahuje více mléka pro krémovější konzistenci a jemnější chuť.

Bílá horká čokoláda

Bílá horká čokoláda je určena čokoládovým gurmánům, kteří rádi zkouší nové chutě. Místo kakaové sušiny obsahuje kakaové máslo, cukr a sušené mléko, což jí dodává typicky krémovou chuť. Ocení ji zejména ti, kdo si potrpí na sladkou, plnou, ale přitom jemnou chuť.

Horká čokoláda s příchutí

Kromě základních chutí, které se liší především podílem kakaa, známe už dnes i spoustu dalších příchutí. Horká čokoláda totiž chutná dobře téměř s čímkoliv, takže kromě tradičních sladkých kombinací čokolády s vanilkou, lískovými oříšky nebo karamelem narazíte také na horkou čokoládu s mátou, pomerančem nebo – po vzoru Mayů – chilli papričkami

Horká čokoláda je vynikající pro zdraví

Pití horké čokolády si spojujeme především s vynikající chutí, požitkem a možná tak trochu pocitem viny – protože čokoláda je přece nezdravá. Nebo ne?

Pokud si i vy při pochutnávání si na čokoládě připadáte provinile, potěšíme vás. Horká čokoláda má totiž celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví! I když vás k pití čokolády nejspíš přesvědčovat nemusíme, připravili jsme seznam těch nejvýznamnějších zdravotních benefitů – abyste si svůj příští šálek horké čokolády mohli vychutnat o to více.

Horká čokoláda brání onemocnění srdce

Horká čokoláda pomáhá předcházet srdečním onemocněním, jako je třeba infarkt. Kakao je totiž bohaté na řadu živin včetně antioxidantů, jako jsou flavanoly a fytosteroly. Ty redukují v krvi LDL (špatný) cholesterol a snižují krevní tlak, čímž vaše srdce udržují zdravé.

Lepší myšlení i nálada díky horké čokoládě

Flavonoly obsažené v kakau umí velmi spolehlivě zvýšit přísun kyslíku do mozku, zatímco fenyletylamin a tryptofan pomáhají uvolňovat endorfiny. A my jsme díky tomu po šálku horké čokolády spokojenější a lépe se nám myslí.

Horká čokoláda může odvrátit i rakovinu

Horká čokoláda je doslova nabitá antioxidanty, zejména katechiny a procyanidy. Antioxidanty brání organismus před působením volných radikálů, které jinak v těle způsobují oxidační stres. A oxidační stres dokáže tělu škodit v mnoha ohledech – kromě předčasného stárnutí, aterosklerózy nebo například Parkinsonovy choroby může vést i ke vzniku nádorů.

Horkou čokoládou proti cukrovce

Zní to jako paradox, ale horká čokoláda pomáhá i proti vzniku diabetu druhého typu – tedy pokud ji samozřejmě nepřipravujete s několika vrchovatými lžícemi cukru. Polyfenoly a flavonoly, kterých je kakao plné, pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a regulovat hladinu glukózy. Konzumace kvalitní horké čokolády tak může nejen odvrátit vznik cukrovky, ale také zmírnit její příznaky u těch, kdo jí již trpí.

Jak si připravit tu nejlepší horkou čokoládu

Na tu „zaručeně nejlepší“ horkou čokoládu najdete stovky a stovky receptů. Některé se liší třeba jen způsobem servírování, zatímco jiné obsahují velmi neobvyklé přísady a vytvářejí zcela nové chutě. Pojďme si tedy ukázat, jak se pije horká čokoláda ve světě.

Stará dobrá klasika

Horká čokoláda tak, jak ji známe u nás, se nejčastěji připravuje z mléka, nastrouhané čokolády či kakaového prášku a trochy cukru. Při její přípravě nejprve zahřejte plnotučné mléko v hrnci na sporáku (vyhněte se mikrovlnce!), a jakmile začne bublat, přidejte čokoládu nebo kakaový prášek. Pro sladší chuť můžete přidat také pár lžiček hnědého cukru. Směs míchejte, než se čokoláda a cukr v mléku rozpustí do příjemně krémové textury.

Horkou čokoládu přelijte do hrnečku a nezapomeňte ji trochu ozdobit. Po vzoru italské horké čokolády ji můžete přikrýt kopečkem šlehačky a posypat nastrouhanými kousky čokolády, případně ji proměnit v pravou americkou pochoutku pomocí několika marshmallow.

Ledová horká čokoláda

Musí být horká čokoláda nutně jen horká? I když to má v názvu, vy se toho držet nemusíte. Čokoládu si totiž můžete připravit i jako sladké letní osvěžení

Kousek kvalitní čokolády nakrájejte na malé kousky. Nechte ji na mírném plameni rozpustit a přidejte kakaový prášek nebo směs na horkou čokoládu a cukr. Do směsi přilijte trochu mléka, které čokoládu zchladí a pomůže vám vše pořádně promísit. Po důkladném promíchání najilte směs do mixéru, přidejte více mléka a několik kostek ledu a rozmixujte, dokud nebude směs hladká. Pro dokonalý efekt můžete nápoj servírovat s kopečkem šlehačky a posypem z nastrouhané čokolády.

Horká čokoláda na španělský způsob

S velmi sladkým způsobem pití horké čokolády přišli Španělé. Samotný nápoj připravují velmi podobně jako zbytek Evropy – tedy z čokolády nebo kakaového prášku, mléka a cukru. K požitku z čokolády ale přidávají také chuť svých oblíbených churros, smažených tyčinek z odpalovaného těsta, které se tradičně obalují v cukru a skořici. Ty do horké čokolády namáčejí, a konzumují tak obě pochoutky zároveň. 

Mexická čokoláda se drží tradice

Mexiko jako země, ze které horká čokoláda původně vzešla, zůstává dodnes věrné tradicím. Mexičané při vmíchávání čokolády do horkého mléka používají dřevěný nástroj molinillo. Jeho rychlým otáčením mezi dlaněmi vytvářejí v nápoji hustou pěnu, která je pro mexickou horkou čokoládu typická. V Mexiku se navíc dodnes čokoláda dochucuje kořením, nejčastěji skořicí, vanilkovým extraktem nebo tradičně chilli papričkami.

Kořeněný indonéský bandrek

Tradiční indonéský nápoj bandrek kombinuje čokoládu s kořením, jako je zázvor, hřebíček, skořice a listy pandanu. Směs se smíchá nejčastěji s vodou nebo kokosovým mlékem. Indonéská čokoláda je sladká i pikantní zároveň a v Indonésii je považována nejen za oblíbený nápoj, ale také přírodní lék proti nachlazení a bolesti v krku.

 

Tak co, už víte, jak si horkou čokoládu vychutnáte vy? Ať se rozhodnete pro sladkou klasiku s marshmallow, ledové letní osvěžení, nebo pikantní mexickou verzi, pamatujte, že základem je kvalitní směs na horkou čokoládu.