⭐🚚 Z důvodu vysokých teplot může být doba doručení 4-8 pracovních dnů 🚚⭐

Závislost na čokoládě: Existuje vůbec?

Hned na úvod vás můžeme uklidnit. Žádná medicínsky uznaná diagnóza, která by stanovila, že jste závislí na čokoládě, neexistuje. Přesto v lidech způsobuje neodolatelné bažení po tom, dát si další a další kousek. Možná už jste dokonce někdy dříve slyšeli termín čokoholik. Ačkoliv je tento termín většinou používán v žertu, může v nás evokovat poměrně zásadní otázku: Dokážeme si správně nastavovat hranice v konzumaci čokolády i jídla obecně?

Jak chápat závislost?

Pokud bychom chtěli závislost konkrétněji definovat, tak by se dalo říci, že se jedná o dlouhodobý vztah k něčemu, který vychází z nutkavého bažení nebo potřeby uspokojit svou touhu. Skrze toto bažení člověk často ztrácí schopnost racionálně nahlédnout na svůj problém a i přes negativní dopady na své jednání pokračuje v užívání. 

Závislosti můžeme téměř všichni najít v mnoha aspektech svého života, aniž bychom si to uvědomovali. A každý z nás má trochu jinak nastavenou míru disciplinovanosti a schopnost pokušení odolávat

Závislost čokoládě a dalších potravinách

Cenný pohled nám mohou poskytnout některé výzkumy, které dokázaly, že jídlo jako takové může v člověku vyvolávat jednotlivé aspekty závislosti. A nemyslí se tím jen to, že na jsme na příjmu stravy závislí doslova. Komu se třeba občas nestalo, že dostal o půlnoci neodolatelnou chuť na zmrzlinu skrytou v hlubinách mrazáku? 

Zajímavé však je, že cílem nočních nájezdů na lednice a spižírny jsou většinou potraviny, které se nezdráháme označovat jako nezdravé. Určitě se vám nikdo nesvěřoval se svou neodolatelnou touhou jít si nad ránem zakousnout kus petržele.

Proč jsou některé potraviny tak lákavé?

Příčina toho, proč tolik lačníme především po nezdravých potravinách, spočívá v tom, že obsahují poměrně dost cukru a tuků. Ty v lidském mozku stimulují dráhu, které se někdy také říká cesta odměny. 

Některé výzkumy také tvrdí, že probíhající reakce v mozku připomíná reakce, které se v mozku dějí při požití drog. Při testech se navíc zjistilo, že při odepření těchto potravin se v mozku spouštěla stresová reakce, kterou bychom mohli chápat jako abstinenční příznaky. 

Proč je čokoláda návyková

Čokoláda není jen chuťovým požitkem. Jedná se o komplexní zážitek, který projede vaším tělem od chuťových pohárků až po mozková centra slasti. Abychom lépe pochopili, jak vzniká „závislost na čokoládě“, zmiňme tři hlavní faktory – vliv okolí, psychologické vlivy a neurobiologické mechanismy. 

Psychologické faktory

Jako nejčastější spouštěč nutkání dát si čokoládu se uvádí psychologické faktory jako například stres, úzkosti nebo deprese. Mnoho lidí čokoládu považuje za rychlou pomoc v případě, kdy potřebují náhle ulevit – a ona tak skutečně funguje. Skrze příjemný pocit, který se při konzumaci čokolády dostavuje, mohou vznikat návyky podporující užívání čokolády jako prostředku unikání stresu. 

Vliv okolí

Významnou roli hraje také společnost kolem nás. Čokoláda je totiž v reklamě nebo při různých společenských příležitostech prezentována jako zcela běžná součást stravy. A k tomu všemu jako velmi lákavě vypadající součást stravy. Čokoláda také patří k nejoblíbenějším dárkům, ať už k narozeninám, k Valentýnu, nebo jen tak. 

Závislost na čokoládě: Existuje vůbec?

Čokoláda jako dárek

I když může být čokoláda návyková, stále patří k nejoblíbenějším dárkům vůbec – a na tom se nejspíš ještě dlouho nic nezmění. Přečtěte si článek o tom, jak vybrat dokonalý dárek i pro ty nejnáročnější čokozávisláky:

Přečíst si článek

Neurobiologické vlivy

Touhu po čokoládě mohou podporovat reakce, které se v těle spouští při její konzumaci. Čokoláda může svým složením působit v lidském těle jako stimulant, ale také jako látka navozující příjemné pocity

Z nejdůležitějších látek je důležitý theobromin, který pomáhá stimulovat soustředění a koncentraci, a také tryptofan, který podporuje tvorbu serotoninu, jemuž se přezdívá hormon štěstí. Příjemné pocity pomáhá navozovat také fenylethylamin, díky kterému se po konzumaci cítíte podobně, jako když se zamilujete. 

Co je na čokoládě nejnávykovější?

Ačkoliv existuje několik druhů čokolády, ty nejzásadnější prvky ve svém složení mají totožné. Mezi suroviny, bez kterých to skutečně nejde, patří kakaové máslo, kakaový prášek, cukr, ale také často i mléko. Podívejte se na složky čokolády, které mají pravděpodobně nejzásadnější roli na vytváření touhy po kakaové pochoutce.

Cukr

Nejvyšší poměr cukru se objevuje především u mléčných a bílých čokolád. Ve své podstatě poskytuje cukr lidskému tělu energii, zároveň ale cukr spouští uvolňování dopaminu, který vzbuzuje příjemné pocity. Tento příjemný pocit může v lidech vzbuzovat touhu po dalším sladkém potěšení. 

Kakao

Ve složení kakaa naleznete celou řadu účinných látek. Mnohé z nich mají samozřejmě také pozitivní účinky pro lidské zdraví. Je ale důležité vědět i o dalších látkách, které mohou ovlivňovat chemické procesy v lidském mozku. 

Zejména se jedná o theobromin, který dokáže stimulovat organismus podobně jako kofein. Některé z obsažených sloučenin mohou pomoci k tvorbě dopaminu a serotoninu, které v lidech vzbuzují příjemné pocity, a tím mohou posilovat jejich vztah k čokoládě. 

Tuk

Není tuk jako tuk. A platí to i mezi čokoládami. Obzvlášť u levnějších čokolád, které pořídíte v supermarketech, je potřeba věnovat pozornost obsaženým tukům. 

Někteří výrobci totiž doplňují kakaové máslo levnějšími alternativami, jako je například neblaze proslulý palmový olej. Tuky obecně zvyšují v lidech pocit nasycenosti, ale také přispívají k uvolňování endorfinů. V kombinaci s kakaem a cukrem vytváří tuky silnou trojku, která dokáže zamávat s vaší silnou vůlí.

Na co si dát jako čokozávislák pozor

Závislost na čokoládě může být spojena s různými negativními jevy. Určitě tušíte, že tím nejčastějším je nadváha nebo obezita, a hned v závěsu následují kardiovaskulární onemocnění, diabetes a zubní kazy. I problémy s akné může čokoláda do určité míry zhoršovat. 

Kolísání hladiny cukru, případně výčitky svědomí z toho, že jste své oblíbené dobrotě neodolali, pak mohou být náročné i na psychickou stránku. Je proto důležité nastavit si s čokoládou zdravý vztah. Obzvlášť pokud patříte k milovníkům sladkého, kteří čokoládové pochoutce jen těžko odolají. 

Mlsejte s mírou

Na závislosti na čokoládě není v zásadě nic špatného – tedy pokud kvůli ní bez rozmyslu nehltáte celé tabulky. Až příště natáhnete ruku po tabulce čokolády, zkuste se na vteřinu zastavit a říct si, kolik kostiček si dopřejete. Každou z nich si pak pořádně vychutnejte se vší labužnickou pílí, bez výčitek si užijte pocit slasti z oblíbené pochoutky a těšte se na příště, až si dáte další kousek. 

Když závislost, tak na kvalitní čokoládě

A když už jste na čokoládě přece jen závislí, vytěžte ze svého „problému“ maximum. Dopřejte si kvalitní čokoládu, která bude obsahovat minimum plnidel a se kterou bude váš denní příděl sladkého stát skutečně za to. Kromě toho, že obvykle obsahují méně škodlivých složek, mívají kvalitní čokolády také vyšší podíl těch, které mají na vaše zdraví pozitivní účinky. 

Jakou kvalitní čokoládou můžete uspokojit svou závislost?