Kakao

Kakao bylo prastarými indiánskými kulturami nazýváno "pokrm bohů" a ti, kteří mu dali tento název, možná sami nebyli schopni docenit všechny jeho kvality. Kakao bylo konzumováno po staletí pouze aristokratickými elitami Olméků, Mayů a Inků, a to v podobě kořeněného nápoje. V Evropě se začalo kakao šířit až od 17. století přes Velkou Británii. Dnes ho považujeme za zcela běžnou potravinu, ale kvalitní a zejména nepražené kakao je skutečnou superpotravinou, která patří k tomu nejlepšímu, co příroda nabízí.

V nepražené podobě patří jednoznačně mezi vůbec nejbohatší plodiny na antioxidanty, které nás chrání před působením volných radikálů (vznikajících ve znečištěném prostředí, nekvalitní stravě, přirozenou radioaktivitou, apod.). V kakau jsou zastoupeny v podobě polyfenolů, katechinů a epikatechinů.

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 6 a je bohaté zejména na minerály jako hořčík, železo, draslík, měď, mangan a chróm.

Kakao dokáže navodit dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků díky tzv. enzymům dobré nálady (např. anandamidy). Navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitors), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmiterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady.

 

Záznamy nebyly nalezeny...